Den zdravého stravování
Ve středu 20. 4. 2022 se uskutečnil ve spolupráci se školní jídelnou Den zdravého stravování. Polévku Minestrone a oběd číslo 1 (Kuku paka – kuřecí nudličky se smetanovou kari omáčkou, rýže) nám uvařil pan kuchař Zbyněk Diatka, který také obědy společně s našimi kuchařkami vydával u okénka. Odměnou všem byly prázdné talíře a dlouhá fronta na přidání.
První malou a druhou svačinovou přestávku měli možnost zájemci z řad dětí i zaměstnanců ochutnat ve školní jídelně jednohubky s novými zdravými pomazánkami. Všichni si na nich moc pochutnali. Pan kuchař se s námi podělil také o jejich recepty.
1. Ajvarová pomazánka
Ajvar jemný Podravka 100 g, pomazánkové máslo 100 g, tavený sýr 50 g, tvaroh 50 g
Pomazánkové máslo vyšleháme s taveným sýrem a tvarohem, poté vmícháme ajvar. Můžeme přidat i pažitku nebo nadrobno nakrájenou cibulku. Tavený sýr můžeme nahradit také tvarohem. Podáváme s pečivem.
2. Pomazánka z červené čočky
Červená čočka Lagris 150 g, mrkev 80 g, cibule 60 g, celer 40 g, plnotučná hořčice podle chuti, máslo 50 g (rama, perla..), sůl, špetka pepře
Čočku uvaříme téměř do měkka, případně scedíme a dáme do misky. Mezi tím si na pánvi opečeme cibulku, dále přidáme nastrouhanou mrkev a celer. Orestovanou zeleninu přidáme k čočce společně s máslem a lžičkou hořčice. Rozmixujeme do hladka. Nakonec pomazánku dochutíme solí. Podáváme s pečivem. Můžeme dozdobit nasekanou pažitkou.